Terug

De Klassiek community

Het kantoorteam van Het Klassiek bestaat uit acht fulltimers, een klein maar slagvaardig team dat alle projecten vanuit kantoor voorbereidt. Onderdeel daarvan is het samenstellen van het productieteam dat het op locatie moet gaan uitvoeren. Dat team werkt vaak volledig zelfstandig, dus wij moeten er blind op kunnen vertrouwen dat dit goed gaat. Sterker nog; ons doel is dat het team het acet op locatie en het ook leuk heeft met elkaar.

Vanuit dit doel is ooit de Klassiek community ontstaan, bestaande uit het kantoorteam en zo’n 250 tot 300 event freelancers; van nieuwkomers tot specialisten, van productie tot artist handling, van Groningen tot Maastricht. Waarom is deze community voor ons zo belangrijk? Wat zijn onze gedeelde waarden? En waarom zijn we zo selectief met mensen toelaten?

Onze ‘WHY’

Mensen die werken op festivals en evenementen hebben iets gemeen, namelijk liefde voor muziek, voor het nachtleven en voor festivals en dan met name daar werken en onderdeel van willen zijn. We genieten als bezoekers genieten, als artiesten tevreden zijn, als een productie vlekkeloos verloopt doordat wij ons werk goed hebben gedaan. We genieten van het werken in een team, van werken met gelijkgestemden. Van na afloop samen terugkijken op een productie en – hoe zwaar die ook was – trots zijn dat het ons is gelukt.

Dat plezier tijdens- en die passie voor het werk dat we doen, is wat ons met elkaar verbindt. Daarbij maakt het niet uit of je een runner bent of de eindproducent: iedereen speelt een onmisbare rol binnen die productie. Wat het werk nog leuker maakt, is dat we elkaar na een paar producties goed kennen, weten wat we aan elkaar hebben en weten dat als we met elkaar op een productie staan we een leuke dag voor de boeg hebben. Of je nou op locatie werkt of het begeleidt vanaf kantoor. Dit is precies waarom onze freelance pool ooit is ontstaan en waarom deze voor ons zo ontzettend belangrijk is.

Onze waarden

Betrouwbaar, transparant, onafhankelijk, persoonlijk en – sinds 2021 – duurzaam. Dit zijn de kernwaarden van Het Klassiek die zijn verweven in alles wat wij doen, in met wie wij samenwerken en in hoe wij met anderen samenwerken. Een korte toelichting op elk van onze waarden.

Betrouwbaar
Wij werken voor zo’n 80 verschillende opdrachtgevers op dit moment op vlak van artist, productie en finance. Zij moeten er allemaal op kunnen vertrouwen dat wij met zorg met hun gegevens en bedrijfsinformatie omgaan. Daarnaast zijn we een betrouwbare opdrachtgever voor freelancers, betalen we altijd netjes binnen 14 dagen uit en komen onze afspraken na. Wij vinden het dus ook heel erg belangrijk om met mensen en organisaties te werken die ook betrouwbaar zijn, die hun afspraken nakomen en met zorg met elkaar- en elkaars informatie omgaan.

Transparant
Naar zowel opdrachtgevers als freelancers toe, werken we heel transparant. Zo werken we voor elke functie en elke dienst bijvoorbeeld met vaste tarieven, zodat iedereen altijd weet waar die aan toe is en niet voor verrassingen komt te staan. We zijn heel duidelijk in wie wij zijn, hoe wij werken en wat je kunt verwachten als je ons inhuurt of je bij ons aansluit.

Onafhankelijk
Wij werken voor- en met iedereen samen. Deze onafhankelijkheid in zowel onze opdrachtgevers als onze leveranciers en dienstverlening vinden wij ontzettend belangrijk. Op deze manier kunnen we ook altijd maatwerk blijven bieden. En we doen dingen op onze eigen manier, we hebben voor alles door de jaren heen onze eigen werkwijzen en documenten ontwikkeld en geperfectioneerd. Deze authenticiteit zie je duidelijk terug in onze dienstverlening.

Persoonlijk
Alle diensten die we leveren zijn maatwerk, afgestemd op de wensen en situatie van de opdrachtgever. Elk bedrijf en elk festival is anders en vraagt om een eigen aanpak. Daarbij schakel je als opdrachtgever altijd met een vaste projectmanager. Daarnaast is iedereen binnen Het Klassiek in principe bereikbaar voor iedereen. Of je nou een opdrachtgever, leverancier of freelancer bent. Je kunt ons mailen, bellen, appen en we staan voor je klaar. Binnen werktijd natuurlijk, want wij vinden het belangrijk dat ons team buiten werk om ook écht vrij is.

Duurzaam
Duurzaamheid zit het sterkst verweven in onze relaties met opdrachtgevers, leveranciers en freelancers. Altijd al. Hier investeren we ook in, want het maakt ons werk leuker, makkelijker en ook succesvoller. Die duurzaamheid in de context van mensen en milieu, gaan we nu ook steeds verder doorvoeren in onze bedrijfsvoering, waarbij we ons bedrijf en onze diensten onder de loep nemen komend jaar, met als doel te ontdekken hoe wij duurzamer kunnen produceren en onze footprint kunnen verkleinen. Om zo bijvoorbeeld ook onze opdrachtgevers te kunnen helpen om aan de steeds strengere milieueisen te voldoen die komen kijken bij vergunningen.

“Ik ken de oprichters van Het Klassiek al sinds Source Festival, nog voordat zij Het Klassiek startten. Door de jaren heen heb ik hun drive, expertise en passie gevolgd tot wat Het Klassiek nu is. Dat is ook waarom ik al vanaf het begin als freelancer voor Het Klassiek werk. Elke klus voelt als thuiskomen. In de aanloop naar het evenement toe word je al snel meegenomen in het proces en het team met wie je samenwerkt voelt als een grote familie.” – Niquel Matitahatiwen

Duurzaamheid gaat ook hand in hand met inclusie en diversiteit. Wij vinden het belangrijk dat ons kantoor en de freelance pool de brede diversiteit in de samenleving representeren, waarin iedereen gelijke kansen heeft en gezien en gewaardeerd wordt om het werk dat ze leveren. Hierin hebben we zeker nog een slag te slaan, zoals op vlak van diversiteit, maar we doen ook al een aantal dingen best wel goed. Bijvoorbeeld op vlak van gendergelijkheid, equal pay en het bieden van een inclusieve en gelijkwaardige werkomgeving voor iedereen.

Zo sluit je je bij Het Klassiek aan

Enerzijds is dit antwoord simpel; je meldt je aan via een formulier met je CV. Dat beoordelen wij en dan hoor je of je bent toegelaten of niet. Klinkt simpel, echter er is veel meer aanbod dan plek in onze database. De eerder genoemde 300 is bijvoorbeeld echt het maximale aantal freelancers dat we toelaten, want we geven liever één persoon vijf opdrachten, dan vijf personen één opdracht of zelfs geen – wat helaas soms toch gebeurt omdat agenda’s niet overeen komen bijvoorbeeld. Je wordt dus ook niet zomaar toegelaten en ook niet op elk moment. Dat heeft te maken met onze jaarplanning.

In januari en februari inventariseren wij alle projecten die op dat moment op onze planning staan voor het komend festivalseizoen. In februari en maart inventariseren wij ook onze freelance pool; wie is er weer bij komend seizoen en wie helaas niet meer? Op basis van deze twee inventarisaties hebben wij een goed beeld van wat wij het komende seizoen nodig gaan hebben aan nieuwe freelance-ervaring en -ambitie. Misschien zijn er veel ervaren artist handlers weg of zoeken we juist jong talent voor finance. Daarna bekijken we alle sollicitanten, op zoek naar de profielen die hierbij passen. Helaas moeten we elk jaar meer mensen teleurstellen dan dat we blij kunnen maken.

“Bij het klassiek voelde ik mij meteen thuis. Het is meer dan gewoon een ‘opdrachtgever’: het is als een familie. Werken vanuit je eigen kracht, daar ligt de verbinder. Zo sta ik in mijn derde seizoen al als financieel manager. Ze weten waar ze goed in zijn, maar zien dat ook in jou. Niks is een vast gegeven (hallo evenementenindustrie), maar voor alles is er ruimte, zowel naar opdrachtgevers als het (zzp) individu. Ik zeg: cheers op nog vele verbonden jaren!” – Julianne Buitendijk

Dit kun je verwachten

Klussen
Eenmaal in onze freelancer pool, is het belangrijkste dat je kunt verwachten natuurlijk werk. Wat voor klussen of hoeveel heb je voor een groot deel zelf in de hand. Als freelancer werk je voor minimaal drie opdrachtgevers per jaar, dus wellicht zit je voor het grootste deel al vol en pak je incidenteel een klus bij Het Klassiek of misschien wil je je juist specialiseren of begin je net en wil je het liefst zo veel mogelijk via ons werken. Jij bepaalt dat, je zit nergens aan vast. Maak je ambities duidelijk en geef je beschikbaarheid via de Klassiek-app door.

Eenmaal ingepland verwachten we van jou maar een paar dingen: dat je goed werk levert, fijn samenwerkt in- en met de rest van je team en dat je een professionele werkhouding hebt. Dit betekent onder andere dat je voor- en tijdens je dienst volledig nuchter bent. Blijkt dat je dit niet bent- of was tijdens je dienst, dan zetten wij direct de samenwerking stop. Geen uitzonderingen. Dit is een kwestie van veiligheid en representatie.

En de activiteiten natuurlijk!
Drie keer paar jaar organiseren wij activiteiten voor- en met onze freelancers. Zie het als de persooneelsuitjes die je als zelfstandige niet hebt! Voor aanvang van het festivalseizoen, organiseren we standaard de Klassiekers Startborrel, waar vaste- en nieuwe freelancers elkaar ontmoeten en we vol energie en zin proosten op het seizoen dat komen gaat. Midden in het seizoen organiseren we altijd een etentje – van BBQ tot varen met pizza – en we sluiten graag het seizoen samen af in november of december. Soms gratis, soms tegen kostprijs en altijd gezellig!

Start je festival-carrière bij Het Klassiek

Ben je student en weet jij dat jij van festivals en evenementen jouw carrière wilt maken? Kom dan bij ons stagelopen en maak jezelf onsterfelijk. Zo goed als alle stagiairs die we ooit hebben gehad die na hun studie ook echt de evenementen in zijn gegaan, zijn nog steeds onderdeel van onze freelancer pool. Je kunt stagelopen in het festival hoogseizoen van februari t/m augustus of in het laagseizoen van september t/m februari. In beide periodes doe je ervaring op in zowel de voorbereiding op kantoor als de uitvoering op locatie en binnen de verschillende diensten waarin wij zijn gespecialiseerd.

Onze stagevacatures vind je het hele jaar door hier.

“Ik ben bij Het Klassiek terechtgekomen via een collega. Tijdens mijn stage bij Het Klassiek ben ik erachter gekomen hoe leuk ik dit werk vind en kreeg ik de ruimte om erachter te komen wat het beste bij mij past en waar ik verder in wil groeien. Afgelopen zomer heb ik op zoveel vette events mogen werken en zijn collega’s veranderd in vrienden. Dat vind ik ook het leuke aan Het Klassiek. Als zzp’er heb je alsnog het gevoel dat je bij een team hoort. Ik kan niet wachten tot het volgende seizoen!” – Tess Bouw

 

Happy to have you on our team!

Behoor je tot onze freelancer pool, weet dan dat we ontzettend blij zijn met jou in ons team. Je zit er niet zomaar in en we hopen het komende seizoen elkaar te ontmoeten – tijdens activiteiten of natuurlijk op locatie achter de schermen van een van de festivals waar jij via ons werkt. Ben je nog wat minder ervaren, dan zijn er veel richtingen waarop je je bij ons kunt ontwikkelen. Ben je al gespecialiseerd, dan hopen we dat we jouw talenten optimaal kunnen gaan inzetten.

Verder wensen we iedereen ontzettend veel succes en plezier het komend seizoen. See you there!