fbpx
Boekhouden voor event zzp’ers: uitleg van de boekhouder & tips voor je aangifte van 2020

Boekhouden voor event zzp'ers handige tips voor je aangiftes - Jim Sebe Boekhouders

Even een vraag over boekhouden: Wat voor zzp’er ben jij? Scan jij na elke aankoop netjes het bonnetje in via je telefoon of sta jij elke 3 maanden de kreukels uit 82 bonnen te strijken? Doe jij zelf al je aangiftes, of besteed je dit in z’n geheel of gedeeltelijk uit? Waar de ene zzp’er het fijn vindt om volledige controle over eigen portemonnee te houden, wil de ander er juist zo min mogelijk mee te maken hebben. En voor elke manier valt natuurlijk wat te zeggen.

Maar wat is nou precies een ‘goede boekhouding’? Wat zijn de voordelen van het zelf doen versus uitbesteden? We vroegen het aan Jim Sebe, dé boekhouder voor organisaties en freelancers in de culturele sector en specifiek festivals en evenementen. Hij schept orde in de warboel van cijfers en aangiftes en geeft ook nog wat goede tips mee voor voordelen op je aangifte van 2020!

‘Als wij een nieuwe klant krijgen kijken we altijd of die bij ons past. Wij zijn namelijk expliciet gespecialiseerd in de creatieve sector en alle fiscale en boekhoudkundige regels die daarbij komen kijken.’

Het belang van een goede boekhouding voor freelancers

Het bijhouden van een goede, kloppende administratie is in de eerste plaats belangrijk voor de belastingdienst. En voor een goede nachtrust natuurlijk. Een ‘goede boekhouding’ betekent ook dat je alle toepasbare aftrekposten, ondernemingskortingen en regels benut die er zijn. Zo hoef je minder belasting te betalen. Als je dit goed doet, kun je hier veel voordeel uit behalen.

‘Bij boekhouding draait het erom dat je het wel kloppend krijgt. Maar binnen die regels probeer je ook zoveel mogelijk voordeel te behalen.’

Een ander kenmerk van een ‘goede boekhouding’ is wanneer deze regelmatig wordt bijgehouden. (Let je op, bonnenstrijker?) ‘Het is voor ondernemers fijn als ze gaandeweg, terwijl ze aan het ondernemen zijn hun boekhouding kunnen bijwerken met behulp van bijvoorbeeld een app die de bonnetjes scant. Er moet automatisme in komen. En op een gegeven moment merk je niet eens meer dat je je administratie aan het bijhouden bent.’

 

Boekhouden voor event zzp'ers handige tips voor je aangiftes - boekhouding freelancer

Zelf je administratie doen of uitbesteden?

Of je nu erover denkt te gaan ondernemen, net bent gestart of al wat jaren meegaat – dit is een hele belangrijke keuze. Voor startende zzp’ers is de administratie zelf doen vaak noodzaak, omdat ze elke euro die binnenkomt nodig hebben. Het voordeel hiervan is dat het goedkoper is, omdat je geen kosten kwijt bent aan een boekhouder. Ook vinden sommige freelancers het fijn om zelf grip te houden op hun administratie en precies te weten wat er uitgaat en binnenkomt.

Maar als je je boekhouding uitbesteedt, weet je zeker dat alles klopt en dat je gebruik maakt van alle mogelijke voordelen en aftrekposten waar jij gebruik van kunt maken. Belangrijke vragen zijn ook hoeveel moeite of zelfs stress het je kost en waaraan je liever je tijd besteedt; aan je boekhouding of aan andere dingen? Daarnaast kan uitbesteden juist ook meer geld ópleveren. Je bent zelf namelijk niet altijd op de hoogte van mogelijke aftrekposten of regelingen en daardoor meer belasting betaalt dan nodig was geweest.

‘Het is belangrijk dat een boekhouder proactief advies geeft, vanuit zichzelf vragen stelt en met jou meedenkt.’

Ook is er de mogelijkheid om je boekhouding deels uit te besteden. Dit betekent dat je gedurende het jaar je boekhouding zelf bijhoudt en elk kwartaal zelf je btw-aangiftes doet. Na afloop van het jaar controleert een boekhouder vervolgens alle administratie, doet eventueel correcties en dient dan de jaarlijkse inkomstenbelasting in. Zo ben je goedkoper uit en weet je zeker dat er geen fouten gemaakt zijn of dat je aftrekposten en regelingen misloopt die er voor jou als event zzp’er zijn.

‘Als je twijfelt over je boekhouding, laat het dan in ieder geval controleren, checken en eventueel corrigeren door iemand die hier echt verstand van heeft. Je slaapt er een stuk beter door en mogelijk verdien je er zelfs op.’

Boekhouden voor event zzp’ers 101

De basis van boekhouding begint bij het versturen van kloppende facturen naar opdrachtgevers. Vervolgens ga je hiervoor kosten maken. Het is van belang dat je deze facturen verzamelt, verwerkt en bewaart, mocht je ooit controle krijgen. Vervolgens verwerk je de facturen op een correcte manier waarbij je netjes alle ontvangen btw afdraagt en btw over gemaakte kosten terugvraagt. Ieder kwartaal breng je dit samen in de btw-aangifte en de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.

‘De inkomstenbelasting wordt gezien als de meest lastige aangifte voor zzp’ers, maar hier valt vaak wel het meeste voordeel te behalen.’

De belangrijkste valkuil is het niet meenemen van zakelijke en persoonlijke kosten, zoals je hypotheekrente en de oudedagsreserve. Verder is het als eventfreelancer belangrijk om je bedrijf gerelateerde uren bij te houden. Wanneer dit meer is dan 1225 uur per jaar mag je aanspraak maken op de ondernemersaftrek, waaronder de zelfstandigenaftrek. In combinatie met de startersaftrek zijn dit interessante regelingen, omdat hier veel winst te behalen valt. Daarnaast zijn er nog meerdere fiscale aftrekposten om op te letten, zoals de MKB winstvrijstelling en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

Met de lage omzet van 2020 hou je de kosten het liefst zo laag mogelijk. Wanneer je omzet afgelopen jaar minder dan € 20.000 is, mag je gebruik maken van de Kleineondernemersregeling (KOR). Hierdoor hoef je geen btw-aangifte meer te doen en is het niet meer mogelijk om btw af te dragen of te rekenen op je verkoopfacturen. Dit scheelt administratie uren en kosten, maar let erop dat dit lang niet in alle gevallen voordelig is. Laat je hierover adviseren door iemand die er verstand van heeft!

TIP VAN DE BOEKHOUDER VOOR 2020: ‘Kom je door de pandemie niet aan het uren criterium voor de ondernemersaftrek dit jaar? Van 1 maart tot 1 oktober mag je als seizoensgebonden ondernemer – oftewel het gros van de event zzp’ers – hetzelfde aantal uren voor de periode van 2020 tellen als dat je in 2019 in diezelfde maanden gedraaid hebt voor je onderneming.’

Kies het juiste boekhoudprogramma

Het is voor een zelfstandig ondernemer vooral belangrijk om met een gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma te werken. Ook als je een boekhouder hebt. Dan is het fijn om een programma te nemen waarbij je boekhouder achter de schermen kan meekijken en eventueel aanpassingen of correcties kan maken.

Moneybird & Informer:
– Gebruiksvriendelijk en betaalbaar
– Zeer geschikt voor startende ondernemers en het MKB

Exact & King:
– Duurder, maar zeer uitgebreid
– Bedoeld voor grote ondernemingen met behoefte aan maatwerk

 

Boekhouden voor event zzp'ers handige tips voor je aangiftes - belastingdienst

Boekhouding voor event zzp’ers: regelingen voor 2020

2020 was voor velen een moeilijk jaar, vooral voor event zzp’ers. De overheid heeft als tegemoetkoming een aantal regelingen voor freelancers in het leven geroepen. Velen hebben hier dan ook al aanspraak op gedaan. De voornaamste regeling is de Tozo-regeling (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers). Hierbij krijg je een uitkering vanuit de gemeente als aanvulling op je nog bestaande inkomsten tot bijstandsniveau. Voor de vaste lasten zoals verzekeringen en huur van het kantoor is de TVL, oftewel de Tegemoetkoming Vaste Lasten.

Let je nog op? Tips van de boekhouder voor je aangifte van 2020!

Als je in 2020 een wisselend inkomen had in vergelijking met voorgaande jaren, is het mogelijk om middeling toe te passen om belastinggeld terug te krijgen. Hierbij tel je je inkomens van drie aaneengesloten jaren op, deelt dit door drie en over de uitkomst hiervan bereken je per jaar opnieuw de belasting. Wanneer hieruit komt dat je meer belasting hebt betaald dan nodig voor het gemiddelde inkomen, en dit is meer dan €545, dan is het mogelijk om belasting terug te krijgen.

Als evenementen freelancer is de kans groot dat je in 2021 meer zal verdienen dan in 2020. Het is daarom slim om je voorlopige aanslag te bekijken en deze wanneer nodig te wijzigen. Dit is namelijk nog gebaseerd op de recentste gegevens van de belastingdienst. Hiermee voorkom je fouten en zorg je dat je niet voor nare verassingen komt te staan of je juist te veel belasting betaald.

In het uiterste geval dat je echt krap komt te zitten met geld is het ook mogelijk om tot en met eind september 2021 uitstel van betaling te krijgen bij de belastingdienst. Hierbij krijg je 3 maanden uitstel van betaling en wanneer nodig is het mogelijk om nog een extra bijzonder uitstel aan te vragen. Vanaf 1 oktober krijg je dan 36 maanden de tijd om deze schuld af te lossen.

Jim Sebe, dé boekhouder van festival en evenementen freelancers en -organisatoren

Jim had altijd al een voorliefde voor cijfers. Na de opleiding Economics and business economics te hebben afgerond in 2013, wilde hij echter absoluut niet de ‘saaie grijze muizenwereld van het boekhouden’ in. Zijn interesse lag juist bij de festival- en evenementenbranche. Zo was hij ooit ook finance manager op festivals.

‘Ik ben begonnen met het doen van de boekhouding van Het Klassiek in combinatie met een andere evenementenorganisatie. Vanuit daar kreeg ik steeds meer aanvragen binnen en zo is mijn bedrijf gegroeid tot wat het nu is.’

Het in Amersfoort gevestigde Sebe Boekhouders is in de afgelopen zes jaar uitgegroeid van eenpitter tot drie fulltimers. Ze verzorgen de boekhouding voor evenementenorganisaties en freelancers die actief zijn binnen de creatieve en culturele sector. ‘Wij snappen wat een creatieve ondernemer precies doet. We kennen de regels binnen de sector en we weten welke kosten wel of niet zakelijk afgetrokken mogen worden.’ Dat merk je ook in hun communicatie, die veel informeler is dan in andere sectoren.

Je boekhouding uitbesteden of zelf blijven doen?

Hoe je je boekhouding regelt is heel persoonlijk. Als je het zelf doet bespaar je geld, helemaal met bovenstaande tips voor 2020, maar als je het uitbesteedt bespaar je mogelijk nog meer. Ben je event zzp’er en denk je erover na om je boekhouding volledig of deels uit te besteden dan kan je altijd vrijblijvend contact opnemen met Sebe Boekhouders. Hun tarief voor de boekhouding van event zzp’ers begint al bij €450 per jaar, oftewel €37,50 per maand. Want goede nachtrust kun je wel gebruiken als freelancer in de evenementenbranche.

Voor vrijblijvende info: www.sebeboekhouders.nl

 

Jetske van Velsen